zondag 2 november 2014

literair

Dit boek is het vervolg op 'De mooiste zomer van mijn leven'. In dit boek bewijst Karen Dierickx weer dat ze een experte is in de materie van de eerste wereldoorlog. We maken deze oorlog mee door de ogen van Rosalie. Zij vertelt haar verhaal aan haar (ongeboren) kind. Bij het begin van het boek zit ze in een Duitse cel in afwachting van haar executie als verzetslid. Ze is bij het verzet gekomen door haar vriendschap met dokter Bérénice. Langs de andere kant neemt ze een enorm risico door haar verliefdheid op de Duitse soldaat Friedrich. Ze kent hem nog uit het verleden; door een ongelooflijk toeval wordt hij ingekwartierd in het huis waar ze werkt.
Rosalie heeft heel wat meegemaakt tijdens de oorlogsjaren. Als lezer kom je enkel de belangrijkste gebeurtenissen uit die jaren te weten. Je leest hoe ze wat haar overkwam in het vorige boek probeert te verwerken. Bij haar familie is ze niet welkom, maar als gezelschapsdame bij mevrouw Alixe beleeft ze een gelukkige tijd. Ze sluit vriendschap met mevrouw doktoor Bérénice en ontmoet Friedrich opnieuw. Als ze wordt opgepakt, is de oorlog gelukkig bijna voorbij. Dan volgt er nog een epiloog over de chaotische toestand na de wapenstilstand en de moeilijke jaren daarna. Het kabbelende, rustige ritme dat zo kenmerkend was voor Karen Dierickx’ vorige boek 'De Grote Verliezer' ontbreekt hier. Dit boek sluit weer aan bij de schrijfstijl van 'De mooiste zomer van mijn leven' en werkt met erg veel vooruitblikken. Rosalie schrijft vaak hoe later zal blijken dat ze zich in bepaalde mensen vergist, … Maar er zijn nog genoeg sprekende details over het dagelijks leven tijdens de eerste wereldoorlog om je een idee te geven hoe het er toen aan toe ging. En Rosalies geschiedenis vormt een aangrijpende leeservaring, ook voor jongeren van nu.
 
Tinne Geuens



1914. De eerste wereldoorlog barst los. Rosalie werkt als hulpje bij een rijke familie aan de Belgische kust. Haar belangrijkste taak is voor Princesse, de hond van de familie, zorgen. De vriendschap met een Duitse jongen Friedrich, het manusje- van-alles van een Duits gezin in de buurt, kleurt haar dagen vrolijk in. Maar dan stuurt de oorlog en meer nog het gedrag van Victor, de zoon des huizes, haar leven in de war. Als haar werkgevers naar Engeland vertrekken, keert Rosalie met Princesse hals over kop naar huis terug. Ze is niet echt welkom in het polderdorp. Rosalie is vervreemd van haar thuismilieu en slaagt er niet in de draad weer op te nemen. Een opdracht als gezelschapsdame van Alixe, de notarisweduwe zorgt voor soelaas. Rosalie voelt zich gewaardeerd en geniet van de burgerlijke sfeer tot de komst van Bérénice, een familielid van Alixe, het rustige leven in het notarishuis verstoort. Bérénice werkt als arts en roept steeds vaker de hulp in van Rosalie. Haast ongemerkt belandt ze zo in het ondergrondse verzet. Haar bescheiden bijdrage bij het doorgeven van gevoelige informatie en de artikeltjes in een plaatselijke verzetskrant zorgen voor opwinding, maar versterken ook haar zelfvertrouwen. De situatie wordt echter onhoudbaar als Friedrich in het dorp verschijnt en kort nadien ingekwartierd wordt in het notarishuis. Wordt Rosalie onvoorzichtig of is ze door iemand verraden ? Tijdens het laatste oorlogsjaar loopt het fout en belandt ze in de gevangenis. In die hopeloze situatie kan ze alleen nog hopen op een genadeverzoek. In de gevangenis ontdekt Rosalie dat ze zwanger is. Dat Friedrich de vader van haar kind is, maakt alles nog complexer. Rosalie heeft zoveel geheimen die ze aan niemand kwijt kan, maar ze probeert eerlijk in het leven te staan en wil de gevolgen van haar daden dragen, ook als dat haar dood betekent. Tegen alle verwachtingen in komt ze toch vrij, maar in het dorp wordt ze met argwaan ontvangen. Ze vertrekt naar Antwerpen, waar de anonimiteit meer rust en veiligheid biedt. Daar wordt ook haar dochtertje geboren. Elfriede lijkt op haar vader. Op een dag besluit Rosalie om de foto van het kleine meisje naar het adres van Friedrich in Duitsland te sturen. Misschien vindt die kaart de weg naar Elfriedes vader, misschien ook niet. Rosalie hoopt dat er nog een toekomst is voor haar en voor haar dochtertje. Na alles wat ze meegemaakt heeft, beseft ze dat het leven waard is om geleefd te worden tot de laatste dag.


Rosalie is het kindermeisje van Princesse, de Afghaanse windhond van madame Lily en meneer Jean-Paul. Als Rosalie op een dag ontboden wordt bij haar bazen is ze ervan overtuigd dat ze iets serieus verkeerd heeft gedaan. Maar het tegendeel is waar: ze mag met madame Lily de zomer aan zee doorbrengen, om op Princesse te passen natuurlijk. Rosalies eerste zomer aan zee is er één vol verrassingen. Zo wordt ze niet alleen meegesleurd in de intriges van de rijkelui rondom haar, ze wordt ook voor het eerst verliefd, op Friedrich. Maar dan breekt de Eerste Wereldoorlog uit.

In de zomer van 1914 verandert Rosalie op een paar weken tijd van een naïef meisje in een jonge vrouw. Deze evolutie weet Karen Dierckx heel mooi op papier vangen, net zoals Rosalies eerste verliefdheid en het verwarrende gevoel dat daar bijhoort. Door het beeldende taalgebruik krijg je een heel goed beeld van Rosalies leefwereld. 

De dreiging van een conflict met Duitsland is al van in het begin sluimerend aanwezig, maar het dagelijkse leven gaat gewoon door. Als lezer kreeg ik een eigenlijk hetzelfde gevoel. Ondanks de figuurlijke donkere wolken die kwamen opzetten, verkeerde ik het hele boek in een zomerse vakantiestemming. Ook in de prachtige cover komt die tweeledigheid terg. De klaprozen zijn zomers en vrolijk, maar tegelijk ook een duidelijke verwijzing naar de Eerste Wereldoorlog en de gruwel ervan. 

De mooiste zomer van mijn leven is een knap, ingetogen portret van een jong meisje op de rand van volwassenheid, pakkend en realistisch geschreven. Aan het einde van het boek blijven er heel wat losse eindjes over die voldoende ruimte laten voor het tweede deel, Wat niemand weet.


www.boekboetiek.be
www.pluizer.be
www.lees-wijzer.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten