zondag 2 november 2014


Literaire uitdaging - Gelijkenissen en verschillen met de serie In Vlaamse Velden
 
Er zijn heel wat gelijkenissen tussen “In Vlaamse velden” en “Wat niemand weet”.
Zo spelen beide verhalen zich af tijdens de 1e wereldoorlog en brengen ze het verhaal van een meisje dat volwassen wordt tijdens deze jaren. Eigenlijk ook hoe ze deze moeilijke jaren overleven want beide meisjes hebben in erg benarde omstandigheden moeten leven. “In Vlaamse velden” is het de 15-jarige Marie die met haar ouders in Gent woont. Haar vader is arts en zij wil ook graag geneeskunde gaan studeren. In “Wat niemand weet” gaat het over de 16- jarige Rosalie die bij een rijke familie aan de kust werkt. Later gaat ze bij een weduwe werken, waar ze Bérénice ontmoet die ook arts is.
Marie wordt verpleegster aan het front.
Beide meisjes worden al op jonge leeftijd lastig gevallen door mannen met macht. Zo is dit bij Rosalie de zoon van haar werkgever, bij Marie gaat het om een Duitse soldaat die hun huis bezet. Beide meisjes verliezen snel hun naïviteit door de oorlog en beide nemen ook heel wat risico’s.
Marie smokkelt voor de vijand, Rosalie geeft gevoelige informatie door en belandt daardoor in de gevangenis.
Beide hebben ook een liefdesrelatie met Duitse jongens. Bij Marie is dit Hans-Peter, Rosalie is verliefd op Friedrich. Zij wordt zwanger van hem en krijgt zijn dochtertje, Elfriede.
De turbulente oorlogsjaren hebben voor beide mannen dramatische gevolgen. “In Vlaamse Velden” eindigt met Marie die haar zwaargewonde Hans-Peter door de modder sleurt. Bij “Wat niemand weet” vindt Rosalie haar geliefde helemaal verminkt terug. Hij sterft enige tijd na zijn terugkeer aan een epilepsie aanval.
Tommi Camps

Geen opmerkingen:

Een reactie posten